Δεν σταµατούν οι κίνδυνοι από τα χηµικά που χρησιµοποιεί η βιοµηχανία τροφίµων στα τρόφιµα. Εδώ και µία δεκαετία το βενζοϊκό νάτριο έχει µπει στο στόχαστρο της αµφισβήτησης για το κατά πόσο είναι επικίνδυνο για την υγεία. Το βενζοϊκό νάτριο δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά χρησιµοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ανθρακούχα αναψυκτικά. Μιλάµε για εταιρείες µε τζίρους πολλών δισεκατοµµυρίων µε χιλιάδες εργαζόµενους και ως επακόλουθο µε µεγάλη επιρροή στις κυβερνήσεις.
Το βενζοϊκό νάτριο είναι µία χηµική ουσία η οποία χρησιµοποιείται κατά κόρον σε αναψυκτικά για να εµποδίσει την εµφάνιση µούχλας. Έχει κατηγορηθεί για ενδεχόµενη ανάπτυξη καρκίνου, ιδιαίτερα όταν συναντά τη βιταµίνη C, που πολλές εταιρείες προσθέτουν στα αναψυκτικά. Σε µία έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Τροφίµων παρατηρήθηκε ότι η ανάµιξη του βενζοϊκού νατρίου µε τη βιταµίνη C παράγει βενζόλη, µία καρκινογόνο ουσία, µε αποτέλεσµα να αποσυρθούν τουλάχιστον 3 µάρκες αναψυκτικών από τη Βρετανική αγορά. Όµως οι αποκαλύψεις δεν σταµατούν εδώ. Βρετανικό Πανεπιστήµιο πραγµατοποίησε έρευνα που τα αποτελέσµατά της στοχοποιούν το συγκεκριµένο συντηρητικό για προβλήµατα στην υγεία των καταναλωτών. Συγκεκριµένα έχει την ιδιότητα να µεταλλάσσει το DNA και σε συνδυασµό µε άλλα προβλήµατα του οργανισµού να δηµιουργεί κίρρωση του ήπατος ή άλλες σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήµατος.
Ένα άλλο πρόβληµα που δηµοσίευσε Βρετανική εφηµερίδα ήταν ότι η συγκεκριµένη χηµική ουσία προκαλεί βλάβες στα µιτοχόνδρια (είναι κυτταρικά οργανίδια που αποκαλούνται συχνά «εργοστάσια του κυττάρου», επειδή τα ένζυµά τους διενεργούν τα στάδια του αερόβιου µεταβολισµού και αποδίδουν ενέργεια) στα οποία, εάν προκληθεί ζηµιά, τότε το ίδιο το κύτταρο δεν λειτουργεί σωστά. Βέβαια αρκετές οργανώσεις και βουλευτές στη Βρετανία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το συγκεκριµένο προϊόν και ζήτησαν να απαγορευθεί η χρήση του. Όµως δεν κατάφεραν τίποτα και το συγκεκριµένο προϊόν συνεχίζει να είναι εγκεκριµένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, µε αποτέλεσµα να συνεχίζει να καταναλώνεται από εκατοµµύρια καταναλωτές, παιδιά και ενήλικες. Κι εδώ η βιοµηχανία τροφίµων µε τα τεράστια κονδύλια που σπαταλά για διαφήµιση και για να επηρεάσει την επιστηµονική κοινότητα, ισχυρίστηκε και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Εµείς θα προτείναµε να µην καταναλώνουµε αναψυκτικά, µιας και δεν είναι τόσο ασφαλή όσο θέλει να πιστεύουµε η βιοµηχανία τροφίμων. Υπάρχει και τα φυσικά αναψυκτικά, ιδιαίτερα σε µια χώρα σαν την Ελλάδα µε τόσο µεγάλη ποικιλία σε φρούτα όλο το χρόνο.
Δεν σταµατούν οι κίνδυνοι από τα χηµικά που χρησιµοποιεί η βιοµηχανία τροφίµων στα τρόφιµα. Εδώ και µία δεκαετία το βενζοϊκό νάτριο έχει µπει στο στόχαστρο της αµφισβήτησης για το κατά πόσο είναι επικίνδυνο για την υγεία. Το βενζοϊκό νάτριο δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά χρησιµοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ανθρακούχα αναψυκτικά. Μιλάµε για εταιρείες µε τζίρους πολλών δισεκατοµµυρίων µε χιλιάδες εργαζόµενους και ως επακόλουθο µε µεγάλη επιρροή στις κυβερνήσεις.
Το βενζοϊκό νάτριο είναι µία χηµική ουσία η οποία χρησιµοποιείται κατά κόρον σε αναψυκτικά για να εµποδίσει την εµφάνιση µούχλας. Έχει κατηγορηθεί για ενδεχόµενη ανάπτυξη καρκίνου, ιδιαίτερα όταν συναντά τη βιταµίνη C, που πολλές εταιρείες προσθέτουν στα αναψυκτικά. Σε µία έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Τροφίµων παρατηρήθηκε ότι η ανάµιξη του βενζοϊκού νατρίου µε τη βιταµίνη C παράγει βενζόλη, µία καρκινογόνο ουσία, µε αποτέλεσµα να αποσυρθούν τουλάχιστον 3 µάρκες αναψυκτικών από τη Βρετανική αγορά. Όµως οι αποκαλύψεις δεν σταµατούν εδώ. Βρετανικό Πανεπιστήµιο πραγµατοποίησε έρευνα που τα αποτελέσµατά της στοχοποιούν το συγκεκριµένο συντηρητικό για προβλήµατα στην υγεία των καταναλωτών. Συγκεκριµένα έχει την ιδιότητα να µεταλλάσσει το DNA και σε συνδυασµό µε άλλα προβλήµατα του οργανισµού να δηµιουργεί κίρρωση του ήπατος ή άλλες σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήµατος.
Ένα άλλο πρόβληµα που δηµοσίευσε Βρετανική εφηµερίδα ήταν ότι η συγκεκριµένη χηµική ουσία προκαλεί βλάβες στα µιτοχόνδρια (είναι κυτταρικά οργανίδια που αποκαλούνται συχνά «εργοστάσια του κυττάρου», επειδή τα ένζυµά τους διενεργούν τα στάδια του αερόβιου µεταβολισµού και αποδίδουν ενέργεια) στα οποία, εάν προκληθεί ζηµιά, τότε το ίδιο το κύτταρο δεν λειτουργεί σωστά. Βέβαια αρκετές οργανώσεις και βουλευτές στη Βρετανία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το συγκεκριµένο προϊόν και ζήτησαν να απαγορευθεί η χρήση του. Όµως δεν κατάφεραν τίποτα και το συγκεκριµένο προϊόν συνεχίζει να είναι εγκεκριµένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, µε αποτέλεσµα να συνεχίζει να καταναλώνεται από εκατοµµύρια καταναλωτές, παιδιά και ενήλικες. Κι εδώ η βιοµηχανία τροφίµων µε τα τεράστια κονδύλια που σπαταλά για διαφήµιση και για να επηρεάσει την επιστηµονική κοινότητα, ισχυρίστηκε και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Εµείς θα προτείναµε να µην καταναλώνουµε αναψυκτικά, µιας και δεν είναι τόσο ασφαλή όσο θέλει να πιστεύουµε η βιοµηχανία τροφίμων. Υπάρχει και τα φυσικά αναψυκτικά, ιδιαίτερα σε µια χώρα σαν την Ελλάδα µε τόσο µεγάλη ποικιλία σε φρούτα όλο το χρόνο.
Του Αλέξανδρου Λαλάκου, Εκδότη του Υγεία Ευεξία