Το ψωμί είναι η πηγή από την οποία ο άνθρωπος αντλεί τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινή ζωή του Έλληνα και κατέχει τιμητική θέση στο τραπέζι του. Δυστυχώς, οι περισσότεροι προτιμούν το λευκό ψωμί ή αλλιώς ψωμί πολυτελείας. Πόσο υγιεινό είναι, όμως, το λευκό ψωμί; Τι πρέπει να προσέχουμε αλλά και να ξέρουμε για το λευκό ψωμί που κυκλοφορεί στο εμπόριο; Εμείς ρωτήσαμε τον κ. Ηλία Αλεξιά, γεωπόνο και παραγωγό βιολογικού ζυμωτού ψωμιού ολικής άλεσης από το "Σπίτι της γης", ο οποίος μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για το βασικό συμπλήρωμα της διατροφής μας.
Κάπου πριν έναν αιώνα, οι αλευροβιομηχανίες, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες, άρχισαν να αφαιρούν από τα διάφορα δημητριακά, το φλοιό τους, παράγοντας με το εσωτερικό τους ένα αλεύρι πολύ πιο λευκό, με πιο λεπτή και ήπια γεύση από εκείνη του αλευριού ολικής άλεσης. 0 καταναλωτής, εν αγνοία του βέβαια, προτίμησε τα προϊόντα με αλεύρια από αποφλοιωμένα δημητριακά, που λόγω του ολόλευκου χρώματός του, πήρε μάλιστα και την ονομασία του "πολυτελείας" και "εξευγενισμένου". Ακολούθησαν και πολλές άλλες τεχνολογικές υποτίθεται "εξελίξεις", όπου μέσα σε λίγα χρόνια τα εκβιομηχανοποιημένα προϊόντα διατροφής κατέκλυσαν την κουζίνα του κάθε σπιτιού. Σαν αποτέλεσμα, ο κόσμος άρχισε να συνηθίζει να καταναλώνει λιγότερα φρούτα, λαχανικά και ατόφια δημητριακά.
Οι φυτικές ίνες προστατεύουν την υγεία μας
Από τη δεκαετία του 1960 ερευνητές επιστήμονες άρχισαν να παρατηρούν σε πολλές βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες σημαντική αύξηση στις παθήσεις, διαβήτη, καρδιακών νοσημάτων, καθώς και καρκίνων. Παράλληλα παρατήρησαν ότι σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου καταναλώνονταν ποσότητες σημαντικές φυτικών ινών, οι παθήσεις αυτές ήταν λιγότερο συχνές. Συμπέρασμα: οι φυτικές ίνες, δεν έπρεπε ποτέ να αφαιρεθούν από το διαιτολόγιο μας! Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Harvard της Washinghton, αναγνώρισαν και μελέτησαν τις ινώδεις ουσίες σε διάφορα είδη διατροφής, τις οποίες κατέταξαν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στις διαλυτές και αδιάλυτες. Είδη διατροφής από φυτά, περιέχουν ινώδεις ουσίες και των δύο κατηγοριών, σε δυσανάλογες ποσότητες. Τα μήλα, για παράδειγμα, περιέχουν περισσότερες διαλυτές ίνες ενώ τα δημητριακά είναι πηγές μεγάλων ποσοτήτων αδιάλυτων ινών. Οι δύο αυτέ5 κατηγορίες ινών, δρουν τελείως διαφορετικά στον οργανισμό γι' αυτό, σύμφωνα πάντα με την άποψη των ερευνητών, και βοηθούν σε ποικίλες, διαφορετικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι διαλυτές ίνες βοηθούν στο να μειώσουν τη χοληστερόλη του οργανισμού, ενώ οι αδιάλυτες στο να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνων του παχέος εντέρου. Οι διαιτολόγοι μας συμβουλεύουν ότι αν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο συμπεριλαμβάνονται, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα, ο οργανισμός μας απολαμβάνει όλα τα οφέλη και των δύο κατηγοριών των ινωδών ουσιών.
Το λευκό ψωμί ή αλλιώς... ψωμί πολυτελείας
Το αλεύρι είναι αυτό που καθορίζει το είδος και την ποιότητα του ψωμιού που θα φάμε. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται στο λευκό ψωμί, στερείται θρεπτικών συστατικών, αφού με το κοσκίνισμα αφαιρείται το 30% του φλοιού του σιταριού (πίτουρο και φύτρο) και προστίθενται σ' αυτό λευκαντικές, βελτιωτικές, διογκωτικές και συντηρητικές ουσίες. Ακόμα, το λευκό ψωμί περιέχει λιγότερες κυτταρίνες και ημικυτταρίνες, εμποδίζοντας την σωστή λειτουργία του εντέρου. Σύμφωνα με τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, το λευκό ψωμί θεωρείται λιγότερο θρεπτικό και το μόνο που προσθέτει στον οργανισμό είναι... θερμίδες, εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε άμυλο και γλουτένη!
Ψωμί ολικής άλεσης
Το ψωμί ολικής αλέσεως διακρίνεται για την αξιόλογη περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες. Προέρχεται από οποιοδήποτε σιτάρι έχει αλεστεί με τον σπόρο του σιταριού 100% (ενδοσπέρμιο, φλοιός, φύτρο), πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει βιταμίνες Β1, Β2 και Ε, ιχνοστοιχεία, καθώς και οργανικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Είναι πλούσιο σε κυτταρίνες και ημικυτταρίνες και συστήνεται ανεπιφύλαχτα για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Έχει λιγότερα σάκχαρα, είναι διαιτητικό και γι' αυτό το λόγο η γεύση του είναι λίγο ξινή. Οι αδιάλυτες ίνες που περιέχει επιβραδύνουν την πέψη, και συντελούν στην αργή αύξηση των επιπέδων του λίπους και της γλυκόζης στο αίμα. Συνεπώς, επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών από τον μεταβολισμό. Είναι γεγονός ότι το 90% της θρεπτικής αξίας του ψωμιού βρίσκεται στον εξωτερικό φλοιό του σιταριού, που περιέχεται μόνο στο "μαύρο" ψωμί, άρα είναι κατανοητό γιατί είναι σημαντικό να προτιμούμε το ψωμί αυτού του είδους.
Συμβουλές
Το φύτρο του σιταριού που περιέχει το ψωμί ολικής αλέσεως βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, όπως επίσης και σε περιπτώσεις αδυναμίας, αρτηριοσκλήρυνσης, υπέρτασης και καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι σημαντική η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης από τους χορτοφάγους, επειδή παρέχει ένα απαραίτητο αμινοξύ που λείπει από άλλες τροφές φυτικής προέλευσης. Το ψωμί ολικής άλεσης συμβάλλει στην καλύτερη διάσπαση των πρωτεϊνών και επομένως στην καλύτερη απορρόφηση των παραγόμενων αμινοξέων από το έντερο προς την κυκλοφορία του αίματος. Επιλέξτε βιολογικό ψωμί ολικής άλεσης, που στερείται οποιαδήποτε χημικής ουσίας και περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία μεγάλης αξίας. Ακόμα, δεν περιέχει βελτιωτικά, συντηρητικά και χρωστικές που έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία μας.
Το ψωμί είναι η πηγή από την οποία ο άνθρωπος αντλεί τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινή ζωή του Έλληνα και κατέχει τιμητική θέση στο τραπέζι του. Δυστυχώς, οι περισσότεροι προτιμούν το λευκό ψωμί ή αλλιώς ψωμί πολυτελείας. Πόσο υγιεινό είναι, όμως, το λευκό ψωμί; Τι πρέπει να προσέχουμε αλλά και να ξέρουμε για το λευκό ψωμί που κυκλοφορεί στο εμπόριο; Εμείς ρωτήσαμε τον κ. Ηλία Αλεξιά, γεωπόνο και παραγωγό βιολογικού ζυμωτού ψωμιού ολικής άλεσης από το "Σπίτι της γης", ο οποίος μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για το βασικό συμπλήρωμα της διατροφής μας.
Κάπου πριν έναν αιώνα, οι αλευροβιομηχανίες, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες, άρχισαν να αφαιρούν από τα διάφορα δημητριακά, το φλοιό τους, παράγοντας με το εσωτερικό τους ένα αλεύρι πολύ πιο λευκό, με πιο λεπτή και ήπια γεύση από εκείνη του αλευριού ολικής άλεσης. 0 καταναλωτής, εν αγνοία του βέβαια, προτίμησε τα προϊόντα με αλεύρια από αποφλοιωμένα δημητριακά, που λόγω του ολόλευκου χρώματός του, πήρε μάλιστα και την ονομασία του "πολυτελείας" και "εξευγενισμένου". Ακολούθησαν και πολλές άλλες τεχνολογικές υποτίθεται "εξελίξεις", όπου μέσα σε λίγα χρόνια τα εκβιομηχανοποιημένα προϊόντα διατροφής κατέκλυσαν την κουζίνα του κάθε σπιτιού. Σαν αποτέλεσμα, ο κόσμος άρχισε να συνηθίζει να καταναλώνει λιγότερα φρούτα, λαχανικά και ατόφια δημητριακά.
Οι φυτικές ίνες προστατεύουν την υγεία μας
Από τη δεκαετία του 1960 ερευνητές επιστήμονες άρχισαν να παρατηρούν σε πολλές βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες σημαντική αύξηση στις παθήσεις, διαβήτη, καρδιακών νοσημάτων, καθώς και καρκίνων. Παράλληλα παρατήρησαν ότι σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου καταναλώνονταν ποσότητες σημαντικές φυτικών ινών, οι παθήσεις αυτές ήταν λιγότερο συχνές. Συμπέρασμα: οι φυτικές ίνες, δεν έπρεπε ποτέ να αφαιρεθούν από το διαιτολόγιο μας! Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Harvard της Washinghton, αναγνώρισαν και μελέτησαν τις ινώδεις ουσίες σε διάφορα είδη διατροφής, τις οποίες κατέταξαν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στις διαλυτές και αδιάλυτες. Είδη διατροφής από φυτά, περιέχουν ινώδεις ουσίες και των δύο κατηγοριών, σε δυσανάλογες ποσότητες. Τα μήλα, για παράδειγμα, περιέχουν περισσότερες διαλυτές ίνες ενώ τα δημητριακά είναι πηγές μεγάλων ποσοτήτων αδιάλυτων ινών. Οι δύο αυτέ5 κατηγορίες ινών, δρουν τελείως διαφορετικά στον οργανισμό γι' αυτό, σύμφωνα πάντα με την άποψη των ερευνητών, και βοηθούν σε ποικίλες, διαφορετικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι διαλυτές ίνες βοηθούν στο να μειώσουν τη χοληστερόλη του οργανισμού, ενώ οι αδιάλυτες στο να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνων του παχέος εντέρου. Οι διαιτολόγοι μας συμβουλεύουν ότι αν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο συμπεριλαμβάνονται, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα, ο οργανισμός μας απολαμβάνει όλα τα οφέλη και των δύο κατηγοριών των ινωδών ουσιών.
Το λευκό ψωμί ή αλλιώς... ψωμί πολυτελείας
Το αλεύρι είναι αυτό που καθορίζει το είδος και την ποιότητα του ψωμιού που θα φάμε. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται στο λευκό ψωμί, στερείται θρεπτικών συστατικών, αφού με το κοσκίνισμα αφαιρείται το 30% του φλοιού του σιταριού (πίτουρο και φύτρο) και προστίθενται σ' αυτό λευκαντικές, βελτιωτικές, διογκωτικές και συντηρητικές ουσίες. Ακόμα, το λευκό ψωμί περιέχει λιγότερες κυτταρίνες και ημικυτταρίνες, εμποδίζοντας την σωστή λειτουργία του εντέρου. Σύμφωνα με τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, το λευκό ψωμί θεωρείται λιγότερο θρεπτικό και το μόνο που προσθέτει στον οργανισμό είναι... θερμίδες, εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε άμυλο και γλουτένη!
Ψωμί ολικής άλεσης
Το ψωμί ολικής αλέσεως διακρίνεται για την αξιόλογη περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες. Προέρχεται από οποιοδήποτε σιτάρι έχει αλεστεί με τον σπόρο του σιταριού 100% (ενδοσπέρμιο, φλοιός, φύτρο), πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει βιταμίνες Β1, Β2 και Ε, ιχνοστοιχεία, καθώς και οργανικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Είναι πλούσιο σε κυτταρίνες και ημικυτταρίνες και συστήνεται ανεπιφύλαχτα για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Έχει λιγότερα σάκχαρα, είναι διαιτητικό και γι' αυτό το λόγο η γεύση του είναι λίγο ξινή. Οι αδιάλυτες ίνες που περιέχει επιβραδύνουν την πέψη, και συντελούν στην αργή αύξηση των επιπέδων του λίπους και της γλυκόζης στο αίμα. Συνεπώς, επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών από τον μεταβολισμό. Είναι γεγονός ότι το 90% της θρεπτικής αξίας του ψωμιού βρίσκεται στον εξωτερικό φλοιό του σιταριού, που περιέχεται μόνο στο "μαύρο" ψωμί, άρα είναι κατανοητό γιατί είναι σημαντικό να προτιμούμε το ψωμί αυτού του είδους.
Συμβουλές
Το φύτρο του σιταριού που περιέχει το ψωμί ολικής αλέσεως βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, όπως επίσης και σε περιπτώσεις αδυναμίας, αρτηριοσκλήρυνσης, υπέρτασης και καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι σημαντική η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης από τους χορτοφάγους, επειδή παρέχει ένα απαραίτητο αμινοξύ που λείπει από άλλες τροφές φυτικής προέλευσης. Το ψωμί ολικής άλεσης συμβάλλει στην καλύτερη διάσπαση των πρωτεϊνών και επομένως στην καλύτερη απορρόφηση των παραγόμενων αμινοξέων από το έντερο προς την κυκλοφορία του αίματος. Επιλέξτε βιολογικό ψωμί ολικής άλεσης, που στερείται οποιαδήποτε χημικής ουσίας και περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία μεγάλης αξίας. Ακόμα, δεν περιέχει βελτιωτικά, συντηρητικά και χρωστικές που έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία μας.
Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία