Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric), με επιστημονική ονομασία Curcuma longa (Κουρκούμη η μακρά) ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεροειδών (Zingiberaceae). Τα ριζώματα του κουρκουμά βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται. Έτσι, παραλαμβάνουμε τη γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα, αλλά και ως χρωστική σε διάφορα παρασκευάσματα -ακόμη και σε υφάσματα. Μάλιστα, λέγεται ότι τα ράσα των ινδουιστών μοναχών έχουν πορτοκαλί χρώμα επειδή βάφονται με κουρκουμά! Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και αποτελεί βασικό συστατικό του μίγματος κάρυ (σε ποσοστό 20-30%), απ’ όπου προέρχεται η γεύση του και το κίτρινο χρώμα του. Χρησιμοποιείται επιπλέον στη μουστάρδα και στον χρωματισμό κάποιων βουτύρων και τυριών. Όμως οι δράσεις του δεν σταματούν εκεί. Με προέλευση από τη Νότιο Ασία (και συγκεκριμένα την Ινδονησία) και κύριο συστατικό του την κουρκουμίνη έχει τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, που χαρακτηρίζεται «βόμβα υγείας» και «βασιλιάς των φαρμακευτικών βοτάνων της Ανατολής!». Έχει μακρά παράδοση χρήσης στο κινέζικο και αγιουρβεδικό σύστημα ιατρικής και χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 4.000 χρόνια, για να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθήσεις και συμπτώματα. Ο κουρκουμάς, σύμφωνα με τους λαούς της Ανατολής, «θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο».
Πολλαπλές ιδιότητες Ο κουρκουμάς περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, δρα καταπραϋντικά στον πόνο και ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση. H κουρκουμίνη, η φυσική χρωστική του ουσία που χρησιμοποιείται και στην παρασκευή του κάρυ, έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού. Η κουρκουμίνη είναι η φυσική φαινόλη (ισχυρό αντιοξειδωτικό) που δίνει στον κουρκουμά και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη είναι ικανή να μειώσει τις τιμές των φλεγμονωδών δεικτών, όπως η ιντερλευκίνη και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα από οξείες και χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως βακτηριακές, ιικές, μυκητιακές, ρευματικές και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες. Επιπλέον, αν σκεφθεί κανείς ότι τα αυξημένα επίπεδα της CRP σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου, η συστηματική κατανάλωση κουρκουμίνης από ανθρώπους με αυξημένη CRP μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων υγείας. Επίσης, μελέτη, έδειξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.
Ευεργετικές ιδιότητες
• Διαθέτει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση • Βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες • Μπορεί να δράσει ευεργετικά κατά της αναιμίας & της διάρροιας • Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής • Πρώιμες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση.
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric), με επιστημονική ονομασία Curcuma longa (Κουρκούμη η μακρά) ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεροειδών (Zingiberaceae).
Τα ριζώματα του κουρκουμά βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται. Έτσι, παραλαμβάνουμε τη γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα, αλλά και ως χρωστική σε διάφορα παρασκευάσματα -ακόμη και σε υφάσματα. Μάλιστα, λέγεται ότι τα ράσα των ινδουιστών μοναχών έχουν πορτοκαλί χρώμα επειδή βάφονται με κουρκουμά!
Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και αποτελεί βασικό συστατικό του μίγματος κάρυ (σε ποσοστό 20-30%), απ’ όπου προέρχεται η γεύση του και το κίτρινο χρώμα του. Χρησιμοποιείται επιπλέον στη μουστάρδα και στον χρωματισμό κάποιων βουτύρων και τυριών. Όμως οι δράσεις του δεν σταματούν εκεί.
Με προέλευση από τη Νότιο Ασία (και συγκεκριμένα την Ινδονησία) και κύριο συστατικό του την κουρκουμίνη έχει τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, που χαρακτηρίζεται «βόμβα υγείας» και «βασιλιάς των φαρμακευτικών βοτάνων της Ανατολής!».
Έχει μακρά παράδοση χρήσης στο κινέζικο και αγιουρβεδικό σύστημα ιατρικής και χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 4.000 χρόνια, για να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθήσεις και συμπτώματα. Ο κουρκουμάς, σύμφωνα με τους λαούς της Ανατολής, «θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο».
Πολλαπλές ιδιότητες
Ο κουρκουμάς περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, δρα καταπραϋντικά στον πόνο και ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση. H κουρκουμίνη, η φυσική χρωστική του ουσία που χρησιμοποιείται και στην παρασκευή του κάρυ, έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού. Η κουρκουμίνη είναι η φυσική φαινόλη (ισχυρό αντιοξειδωτικό) που δίνει στον κουρκουμά και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη είναι ικανή να μειώσει τις τιμές των φλεγμονωδών δεικτών, όπως η ιντερλευκίνη και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα από οξείες και χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως βακτηριακές, ιικές, μυκητιακές, ρευματικές και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες. Επιπλέον, αν σκεφθεί κανείς ότι τα αυξημένα επίπεδα της CRP σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου, η συστηματική κατανάλωση κουρκουμίνης από ανθρώπους με αυξημένη CRP μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων υγείας. Επίσης, μελέτη, έδειξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.
Ευεργετικές ιδιότητες
• Διαθέτει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση
• Βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων
• Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
• Μπορεί να δράσει ευεργετικά κατά της αναιμίας & της διάρροιας
• Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής
• Πρώιμες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση.